Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ TA ΕΘΙΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ  

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ???
Απ’ ότι φαίνεται ο Αη-Bασίλης δεν επισκέπτεται τελικά όλες τις χώρες!
Στην Ισπανία και τις χώρες της Νοτίου Αμερικής τα δώρα στα παιδιά φέρνουν οι Τρεις Μάγοι, στην Ιταλία μια καλή γριούλα που ονομάζεται Λα Mπεφάνα, σε μερικές περιοχές της Ρωσίας η γριά Mπαμπούσκα και σε άλλες ο Παππούς των Πάγων, στην Γερμανία η Kρίστκιντ, μια αγγελική μορφή σταλμένη από τον Ιησού, στην Σκανδιναβία μια παρέα ξωτικών που λέγονται Zουλενίσεν, στη Γαλλία ο Πατέρας των Χριστουγέννων (Pére Noel), στην Ολλανδία, το Bέλγιο και σε όλες σχεδόν τις δυτικές χώρες, ο Άγιος Νικόλαος, στην Ιαπωνία ο Kιροχσού, ο οποίος έχει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού για να βλέπει ότι κάνουν όλα τα παιδιά.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Στην Αυστραλία τα Χριστούγεννα είναι μέσα στο κατακαλόκαιρο, έτσι οι Αυστραλοί περνούν την ημέρα αυτή στην παραλία, κάνοντας μπάνιο, σέρφιγκ, ηλιοθεραπεία και παίζοντας παιγνίδια στην αμμουδιά. Το παράδοξο, όμως, είναι ότι οι Αυστραλοί στολίζουν τους δρόμους, τις πλατείες, τα σπίτια τους, όπως στολίζουν όλοι οι λαοί της Δύσης, χρησιμοποιώντας, όμως, ψεύτικο χιόνι, για να δημιουργήσουν την απαραίτητη «χριστουγεννιάτικη» ατμόσφαιρα! Επίσης, οι κάρτες που ανταλλάζουν μεταξύ τους απεικονίζουν χειμωνιάτικα και χιονισμένα τοπία!
ΑΥΣΤΡΙΑ
Στην Αυστρία, η γιορτή του Αγίου Νικολάου, που είναι και ο Άγιος που φέρνει τα δώρα στα παιδιά, γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου.
Πιστεύεται ότι την ημέρα εκείνη ο Άγιος Νικόλαος επισκέπτεται τα χωριά, συνοδευόμενος από αγγέλους και δαίμονες.
Κρατά στα χέρια του λίστες με όλες τις καλές και κακές πράξεις των παιδιών και ανταμείβει όλα όσα υπήρξαν καλά παιδιά κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Tα παιδιά ντύνονται άγγελοι και δαίμονες και γυρίζουν στους δρόμους τραγουδώντας τα κάλαντα και παίρνουν ως αντάλλαγμα γλυκά και ξηρούς καρπούς. Στην Αυστρία, τα παιδιά πιστεύουν ότι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, το φέρνει στο σπίτι ο μικρός Χριστός, όταν τα παιδιά απουσιάζουν από το σπίτι.
Όταν ο μικρός Χριστός φτάνει στο σπίτι, κτυπά μια καμπανούλα που κρατά στα χέρια του, για να προειδοποιήσει τα παιδιά που βρίσκονται στο σπίτι, τα οποία πρέπει να φύγουν αμέσως. Όταν τα παιδιά γυρίσουν στο σπίτι, το δέντρο είναι κιόλας στολισμένο.
ΑΦΡΙΚΗ
 Στο Κογκό η ημέρα των Χριστουγέννων ξεκινά με την επίσκεψη στα σπίτια των ιεραποστόλων από χωριό σε χωριό κατά μήκος των οδικών αξόνων, από μικρές ομάδες πιστών, τραγουδώντας τα κάλαντα.
Το πιο σημαντικό μέρος των Χριστουγέννων είναι η προσφορά αγάπης, συμβολικό δώρο προς τιμή του Ιησού.
Τα σπίτια είναι διακοσμημένα με υποκαταστήματα πεύκου σε αντικατάσταση του γκί, ενώ όλοι έχουν διακοσμημένο το έλατο των Χριστουγέννων.
Το παραδοσιακό δείπνο είναι η γαλοπούλα, το ψητό βόειο κρέας, πίτες με κιμά, ή γουρουνόπουλο, κίτρινο ρύζι με σταφίδες, λαχανικά, καθώς και πουτίγκα δαμάσκηνο, κράκερ, και όλα.
Στη Γκάνα
Στη δυτική ακτή της Αφρικής, τέσσερις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα , που αρχίζει με την πρώτη εβδομάδα του Advent [ο ερχομός των Χριστουγέννων ], οι ιεραπόστολοι προαναγγέλλουν την έλευση των Χριστουγέννων με διακόσμηση της εκκλησίας και των σπιτιών.
Η εποχή αυτή συμπίπτει με τη συγκομιδή του κακάο, οπότε είναι μια στιγμή πλούτου.
Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά μόνα τους γυρίζουν στους δρόμους τραγουδώντας τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα φωνάζοντας στη γλώσσα τους "Χριστός έρχεται, ο Χριστός έρχεται! Είναι κοντά!".
Την ημέρα των Χριστουγέννων πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα κάλαντα, παρέα με ηλικιωμένους.
Το παραδοσιακό δείπνο είναι η γιορτή του ρυζιού, το fufu, το βράσιμο αμυλούχων τροφίμων όπως μανιόκας, γιαμ, plantain ή ρύζι και κρέας μέσα σε ένα τεράστιο ξύλινο γουδί που μετατρέπονται σε μια κολλώδη μάζα (Χυλό), κάτι σαν στιφάδο ή σε σούπα με μπάμιες.
ΒΕΛΓΙΟ
Το παραδοσιακό φαγητό για το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων είναι γαλοπούλα, ενώ για επιδόρπιο είναι ένα είδος γλυκού που λέγεται «la buche de Noel». Την επομένη, δηλαδή την ημέρα των Χριστουγέννων το πρόγευμα περιλαμβάνει το «cougnou» ένα είδος ψωμιού που έχει τη μορφή του νεογέννητου Ιησού.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Σύμφωνα με ένα παλιό παραδοσιακό έθιμο, τις ημέρες των γιορτών τοποθετείται ένα στρώμα από άχυρα κάτω από το τραπεζομάντηλο, που συμβολίζει την φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός. Οι νοικοκυρές μαγειρεύουν δώδεκα διαφορετικά φαγητά, ένα για κάθε μήνα του χρόνου που τοποθετούνται πάνω στο τραπέζι.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Όπως και στο Μεξικό, έτσι και στη Βραζιλία, η 28η Δεκεμβρίου είναι μια μέρα γεμάτη ψέματα και φάρσες. Ωστόσο, σε μικρές πόλεις ή χωριά της χώρας, ο Δήμαρχος διατάζει όλους τους κατοίκους να κάνουν ο καθένας και από μια δουλειά. Όποιος δεν συμμορφωθεί παίρνει πρόστιμο. Επίσης το βράδυ της ίδιας ημέρας, μαζεύονται όλοι στην κεντρική πλατεία και ο Δήμαρχος διαβάζει μια λίστα με παράπονα που αφορούν διάφορους κατοίκους της πόλης.
ΓΑΛΛΙΑ
Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι, για να τους τα γεμίσει με γλυκά και ξηρούς καρπούς ο Πατέρας των Χριστουγέννων (Pere Noel) που θα κατέβει από την καμινάδα καθώς κοιμούνται.
O Pere Noel συνοδεύεται από ένα άλλο παππούλη τον Pere Fouettard, ο οποίος δέρνει ελαφρά τα παιδιά που ήταν άτακτα κατά τη διάρκεια
του χρόνου.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Σε όλα σχεδόν τα σπίτια στην Ισπανία, υπάρχει μινιατούρα της φάτνης μέσα στην οποία ήρθε στον κόσμο ο Ιησούς. Η μικρή αυτή φάτνη λέγεται «naciemento». Το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου, τα παιδιά τοποθετούν τα παπούτσια τους στα μπαλκόνια ή στα παράθυρα. Η επόμενη μέρα, δηλαδή την ημέρα των Επιφανίων, είναι η ημέρα κατά την οποία οι Τρεις Μάγοι προσκύνησαν το νεογέννητο Ιησού και του πρόσφεραν τα δώρα τους. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Τρεις Μάγοι έρχονται το βράδυ πριν τα Επιφάνεια και γεμίζουν τα παπούτσια των παιδιών με δώρα.
Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων ξεκινούν με το σύνθημα που δίνεται από ένα κανόνι που βρίσκεται στη Ρώμη.
Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά ντύνονται βοσκοί και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, τραγουδώντας τα κάλαντα, ενώ ο κόσμος τους κερνά με γλυκά και ξηρούς καρπούς ή τους δίνει λεφτά. O κόσμος μαζεύεται στις πλατείες όπου διεξάγεται διαγωνισμός για την καλύτερη φάτνη. Το βράδυ, καίει το «appo» ( το κούτσουρο των Χριστουγέννων ) και το Λυχνάρι της Μοίρας φέρνει δώρα σε όλους.
Στις 6 Ιανουαρίου, τα παιδιά περιμένουν με αγωνία τη γριά La Befana, η οποία ψάχνει τον μικρό Ιησού και στην πορεία της αναζήτησής της αφήνει δίνει δώρα στα φρόνιμα παιδιά.
Σύμφωνα με την ιταλική παράδοση η La Befana σκούπιζε το σπίτι της, όταν δέχτηκε την επίσκεψη των Τριών Μάγων, οι οποίοι πήγαιναν να συναντήσουν το νεογέννητο Ιησού. Οι Τρείς Μάγοι της ζήτησαν να τους ακολουθήσει, αλλά η La Befana αρνήθηκε, διότι δεν είχε τελειώσει από το σκούπισμα του σπιτιού.
Αργότερα όμως, το μετάνιωσε και μάζεψε όσα δώρα μπορούσε και προσπάθησε να ακολουθήσει τους Τρεις Μάγους. Δυστυχώς όμως, δεν τους βρήκε ποτέ , αλλά συνεχίζει ακόμη την αναζήτησή της για τον Χριστό, γι’ αυτό κάθε χρόνο αφήνει δώρα στα παιδιά
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Οι Λιθουανοί πιστεύουν ότι ο Άη-Bασίλης φέρνει τα δώρα του, όχι σε μια μέρα (ή νύκτα) μόνο, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, δηλαδή για μια περίοδο δώδεκα ημερών! Τα δώρα, τοποθετούνται, όπως σε όλες σχεδόν τις χώρες κάτω από το χριστουγεννιάτικο δώρο, όμως ανοίγονται στις 4 Ιανουαρίου
ΜΕΞΙΚΟ

Στο Μεξικό, οι εορτασμοί των Χριστουγέννων ξεκινούν στις 16 Δεκεμβρίου, οπόταν και αρχίζει η περίοδος των «Las Posadas», εννέα μέρες γεμάτες κατά τη διάρκεια των οποίων ανάβονται χιλιάδες κεριά, για να δείχνουν το δρόμο στη Μαρία και τον Ιωσήφ, που ψάχνουν για πανδοχείο μέχρι να καταλήξουν στο στάβλο. H 28η Δεκεμβρίου, δηλαδή η ημέρα κατά την οποία ο Ηρώδης διέταξε τη σφαγή των νηπίων, είναι όπως η δική μας Πρωταπριλιά, μια μέρα γεμάτη ψέματα και φάρσες. H 1η Ιανουαρίου λέγεται «Dia de los Reyes», δηλαδή «η ημέρα των Βασιλιάδων (ή των Μάγων)», οπόταν και τα μικρά παιδιά παίρνουν τα δώρα τους. Την ίδια ημέρα, κόβεται και μια παραδοσιακή πίτα, η οποία περιέχει μια μικρή κούκλα που συμβολίζει το νεογέννητο Χριστό. Όποιος βρει την κούκλα μέσα στο κομμάτι του, πρέπει να δεξιωθεί φίλους και συγγενείς στις 2 Φεβρουαρίου.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Νικόλαος φέρνει δώρα στα παιδιά το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου, που είναι η παραμονή της γιορτής του Αγίου Νικολάου. Φορώντας μια κόκκινη καπαρντίνα, φτάνει στη χώρα από την Ισπανία με μια βάρκα. Αφήνει την βάρκα κοντά στη θάλασσα και μετά γυρίζει όλα τα χωριά και τις πόλεις πάνω σε ένα άσπρο άλογο, κουβαλώντας τα δώρα των παιδιών. Η παράδοση λέει ότι ο Αγ. Νικόλαος συνοδεύεται από τον υπηρέτη του, τον Swart Piet (Μαύρος Πέτρος), ο οποίος τον βοηθάει να μοιράσει τα δώρα.
ΠΟΛΩΝΙΑ
Στην Πολωνία όλοι οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία τα μεσάνυκτα της Παραμονής των Χριστουγέννων, για να παρακολουθήσουν την Pasterka, την Θεία Λειτουργία των Βοσκών. Το πιο παραδοσιακό, ίσως, έθιμο της χώρας, είναι η oplatek, ένα είδος κουλουριού φτιαγμένο από αλεύρι, πάνω στο οποίο είναι χαραγμένες παραστάσεις που απεικονίζουν τη γέννηση του Χριστού. Ο αρχηγός κάθε οικογένειας κρατά ψηλά την oplatek και κάθε μέλος της οικογένειας με τη σειρά του κόβει ένα κομμάτι και το τρώει.
ΡΩΣΙΑ

Στις μέρες της Σοβιετικής Ένωσης και του κομμουνισμού, οι εορτασμοί των Χριστουγέννων ήταν απαγορευμένοι.
Έτσι η σημαντικότερη γιορτή του χρόνου ήταν η Πρωτοχρονιά και τα παιδιά περίμεναν με ανυπομονησία τον «Father Frost» να έρθει να τους φέρει τα δώρα τους.
Με την πτώση του κομμουνισμού, τα Χριστούγεννα έγιναν η σημαντικότερη γιορτή των Ρώσων, ένας λαός αρκετά θρησκευόμενος.
Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στη Ρωσία είτε στις 25 Δεκεμβρίου, σε μερικές περιοχές, είτε στις 7 Ιανουαρίου σε άλλες περιοχές, λόγω του ότι χρησιμοποιείται ακόμη το Ορθόδοξο Ιουλιανό ημερολόγιο.
ΣΟΥΗΔΙΑ
Η περίοδος των εορτασμών των Χριστουγέννων ξεκινά επίσημα στις 13 Δεκεμβρίου, που είναι η ημέρα της γιορτής της Santa Lucia.Το πρωί αυτής της μέρας, η μεγαλύτερη θυγατέρα κάθε οικογένειας ντύνεται στα άσπρα και φοράει στο κεφάλι ένα στεφάνι, στο οποίο βρίσκονται στερεωμένα αναμμένα κεριά.
Το κορίτσι επισκέπτεται όλα τα μέλη της οικογένειας που βρίσκονται ακόμη στα κρεβάτια τους κερνώντας τους καφέ και ψωμί.
ΤΣΕΧΙΑ
Τα παραδοσιακά στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν αγοράζονται από τα καταστήματα, αλλά είναι τσόφλια αυγών μπογιατισμένα με διάφορα χρώματα και μοτίβα. Πιστεύεται ότι το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, πλανάται πάνω από τα σπίτια, ένα μαγικό πνεύμα, το οποίο σε αφήνει να δεις τί θα σου συμβεί στο νέο χρόνο που θα έρθει σε λίγες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΘΕΜΑ - Ετικέτα