Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2009

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ TA ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

ΕΘΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Οι ημέρες των εορτών είναι ημέρες αφιερωμένες στις πατροπαράδοτες παραδόσεις.
Άλλωστε, τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου «χρωματίζουν» τις γιορτινές αυτές ημέρες και αποτελούν μία όαση χαράς για μικρούς και μεγάλους.
Ενδιαφέρον έχει η παρουσίαση των εθίμων των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από διάφορες περιοχές της χώρας μας.
Θα προσπαθήσω λοιπόν να καταγράψω όσο αυτό είναι εφικτό, τα Ήθη και Έθιμα που επικρατούν κυρίως στην χώρα μας μα και σ’ όλο τον κόσμο.
Μια διαδρομή μέσα στον χρόνο, μέσα από παραμύθια κι αλήθειες, την ποίηση και την συγγραφή, την τυπογραφία και την ζωγραφική, τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τα κάλαντα,
Η θεματολογία και η σειρά που αναρτήθηκε  κάθε κεφάλαιο έγινε με την παρακάτω σειρά :


 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
 2. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
 3. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ Η ΚΑΡΑΒΙ;
 4. ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ, ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΞΥΛΟ, ΟΙ ΚΑΛΤΣΕΣ, ΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ, ΤΑ ΔΩΡΑ
 5. ΤΟ ΠΑΝΤΡΕΜΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
 6. ΤΑ  ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
 7. ΤΟ ΣΙΔΕΡΟ,Η ΚΡΕΜΜΥΔΑ, ΤΟ ΠΟΔΑΡΙΚΟ, ΟΙ ΚΩΛΟΝΙΕΣ, ΤΟ ΡΟΔΙ
 8. Η ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ,ΤΟ ΣΦΑΞΙΜΟ ΤΟΥ ΧΟΙΡΟΥ,Χριστουγεννιάτικα φαγητά απ' όλο τον Κόσμο, ΣΗΜΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ, ΜΠΟΥΜΠΟΥΣΑΡΙΑ
 9. ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ,ΤΟ ΤΑΙΣΜΑ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ
 10. ΟΙ ΚΑΛΙΚΑΤΖΑΡΟΙ, Η ΚΑΜΗΛΑ, ΟΙ ΑΡΑΠΗΔΕΣ, ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ
 11. ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 
 12. ΟΙ ΚΑΛΙΚΑΤΖΑΡΟΙ, Η ΚΑΜΗΛΑ, ΟΙ ΑΡΑΠΗΔΕΣ, ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ
 13. ΟΙ ΦΩΤΑΡΑΔΕΣ, ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 
 14. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ??? 
 15. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
 16. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ
 17. ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ - ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ολόκληρο το αφιέρωμα σε μορφή pdf Κλίκ εδώ.
Βιβλιογραφία ( Οι Πηγές μου ) :
Η σύνθεσή τους σε κείμενο και η προσπάθεια διάδοση τους μέσα από το διαδίκτυο είναι η δική μου συμμετοχή, όλα τα άλλα ανήκουν στους:
- Αγγελική Θ. Μαστρομιχαλάκη Από το βιβλίο της «Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα»
- «Γιορτές της Ρωμιοσύνης» του Μιχ. Κ. Τσώλη
- Τα Ποιήματα των Κωστή Παλαμά,  Γ. Δροσίνη, Τέλλου Άγρα.
- Παραμύθια των Χανς Κρίστιαν Αντερσεν,Anu Stohner Henrike, Wilson Charles Dickens
- Από την Βιβλιοθήκη του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού ιδρύματος
- Ήθη, έθιμα...και άλλα» του Τιμόθεου Καλίφη,
- Την Εγκυκλοπαίδεια Britannica,
- Το Youtube, καθώς και από άλλα Blogs του διαδικτύου.

A. Θ/ Admin

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τα Χριστούγεννα αποτελούν τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης και γιορτάζονται από τα βάθη των αιώνων βασισμένα σε διάφορα ήθη και έθιμα ανάλογα με τις λαογραφικές παραδόσεις των διαφόρων χριστιανικών λαών.
Για πολλούς ανθρώπους Χριστούγεννα σημαίνει, τρέξιμο στα μαγαζιά κάνοντας πλήθος αγορών για συγγενείς και φίλους, όμως για να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας θα πρέπει πρώτα απ όλα να καταλάβουμε την αληθινή ομορφιά και το θαύμα των Χριστουγέννων.
Τα Χριστούγεννα γιορτάζεται η μέρα που ο Θεός έστειλε στη Γη την Αγάπη Του, με τη μορφή ενός μικρού βρέφους....του Χριστού.
Υπάρχουν κάποιες παραδόσεις ,που δεν ξεθωριάζουν ποτέ και παραμένουν πάντα επίκαιρες και ζωντανές τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Οι ημέρες του δωδεκαήμερου από παλιά θεωρούνταν ημέρες ανάπαυλας και χαράς.
Τα έθιμα έρχονται να μας υποδείξουν ότι είναι ανθρώπινη κι αναντικατάστατη η ανάγκη να αποκτήσουμε χαμένες ή χαλαρωμένες σχέσεις με αγαπημένα μας πρόσωπα .

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

Οι χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες κάρτες, οι οποίες λειτουργούν ως επικοινωνιακοί αγγελιοφόροι χριστουγεννιάτικων και πρωτοχρονιάτικων μηνυμάτων, αποτελούν αναπόσπαστο συμπλήρωμα των εορτών.
Στις κάρτες απεικονίζονται κατά κύριο λόγο η γέννηση του Χριστού με τη φάτνη, οι τρεις μάγοι με τα δώρα, άγγελοι και αστέρια.
Το στερεότυπο ευχετικό μικροκείμενο των καρτών είναι “Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος”.
Η χριστουγεννιάτικη κάρτα θεωρείται ότι είναι αγγλική επινόηση.
Την πατρότητά της διεκδικεί αρχικά ο Γουίλιαμ Έντλεϊ, ο οποίος φέρεται ως ο σχεδιαστής της πρώτης κάρτας το 1842, που είναι σήμερα έκθεμα του Βρετανικού Μουσείο.
Στην Ελλάδα οι κάρτες παρουσιάστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα από Έλληνες μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Αυστραλία.
Στο Άλμπουμ Picassa σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά 16 Χριστουγεννιάτικες Κάρτες του 18ου και 19ου αιώνα. 

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Σαράντα ημέρες πριν τα Χριστούγεννα ξεκινούσε η νηστεία των πιστών, για να εξαγνιστούν και να είναι ψυχικά έτοιμοι να δεχθούν το μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου.
Σαν ιεροτελεστία γινόταν σε κάθε οικογένεια η σφαγή του γουρουνιού, το οποίο εξέτρεφαν για το σκοπό αυτό. Το γουρούνι αναλάμβαναν να σφάξουν οι άνδρες του σπιτιού την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ιγνατίου -στις 20 Δεκεμβρίου δηλαδή - ή την παραμονή των Χριστουγέννων.Τα μέλη της οικογένειας αντάλλαζαν μεταξύ τους ευχές.
Το χοιρινό κρέας αποτελούσε λοιπόν το κύριο φαγητό στο χριστουγεννιάτικο γεύμα των κατοίκων των Προμάχων και της Σωσάνδρας, όπως άλλωστε και σήμερα. Επίσης, έφτιαχναν λουκάνικα από το γουρούνι, τα οποία κρεμούσαν μέχρι να στεγνώσουν, ενώ το λίπος του γουρουνιού το αποθήκευαν σε δοχεία και το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική.Οι νοικοκυρές, συνήθως την παραμονή των Χριστουγέννων, άνοιγαν φύλλα για τον μπακλαβά και έφτιαχναν το πατροπαράδοτο αυτό γλυκό των Χριστουγέννων χρησιμοποιώντας σουσαμόλαδο. Ήταν μια διαδικασία στην οποία επιδίδονταν οι άξιες νοικοκυρές με κέφι και μεράκι.
'Eπειτα, περήφανες μοίραζαν κομμάτια από τον μπακλαβά σε φιλικά σπίτια.
Το βράδυ της παραμονής οι κάτοικοι των δυο χωριών κουβαλούσαν ξύλα από τα σπίτια τους και τα πήγαιναν στην πλατεία του χωριού τους, όπου άναβαν τη "μεγάλη φωτιά".
Χαρούμενοι ξενυχτούσαν λοιπόν όλοι στη πλατεία αντικρίζοντας με θαυμασμό αυτή τη φωτιά, που συμβολίζει τη θεϊκή λάμψη που έφερε ο Χριστός με τον ερχομό του στη γη. Πρόκειται για ένα έθιμο που και σήμερα τηρούν οι κάτοικοι των χωριών αυτών με μεγάλη χαρά.
Ανυπόμονα και με διάχυτη στα πρόσωπά τους τη χαρά περίμεναν τα παιδιά να έρθουν τα μεσάνυχτα, για να χωριστούν σε παρέες και να τραγουδήσουν στα σπίτια του χωριού τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.


Συνεχίζεται....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΘΕΜΑ - Ετικέτα